Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Napořád

Měla to být formalita. Svatba po jedenáctiletém vztahu, během něhož se ze dvou stanou čtyři, už prostě nikoho nadšením nerozhýká. Ale nebyla by škoda to odfláknout, když je to jednou za život?

I přes relativní mládí, energickou profesi plnou života na sociálních sítích a dvě nevypnutelná mláďata stahující člověka do nekonečných hlubin infantilna zůstávám trapnou konzervou. Miluju ručně psané dopisy, baví mě štrykovat, všechno počítám z hlavy (zásadně blbě) a na jednání bych nejradši pod paží tahala namísto notebooku psací stroj. Co se moderní techniky týče, strčila by mě do kapsy i moje skoro devadesátiletá babička. Možná právě ona ve mně zapálila lásku ke všemu s historií, která mě tak brzdí v mojí zoufalé snaze udržet s dnešním splašeným světem krok. S paličatým přesvědčením, že staré se má nahrazovat novým, teprve až když selžou všechny pokusy o nápravu, přistupuji v životě ke všemu od rozbitého telefonu, přes vlastní tělo až po vztahy. A tak není možná divu, že ani symbol manželství pro mě i přes děsivé prognózy jedenadvacátého století neztratil nic ze své hodnoty.

Trendem dnešní doby je vozit se na emocionální horské dráze. Prožít všechno co nejintenzivněji a se všemi se podělit. Hlasitě nadávat, smát se až k počurání, nelidsky trpět, hned se brát a hned se zase rozvádět. Jenže já radši ten psací stroj. Když si ho kdysi lidi pořizovali, nebáli se do něj zainvestovat. Počítali s možností, že jim vydrží celý život, a tak výběru věnovali pečlivou pozornost. Domů si ho pak nesli s lehkostí a těšením se na stohy společných stránek namísto přemýšlení, jakým typem ho nahradí, až se zasekne první písmenko. Věděli, že věcí, které se opravdu nedají opravit, je zatraceně málo. Věřím, že do manželství se dá vstoupit se stejnou lehkostí. Když nepodceníte ten výběr. A tak jsme ověřování správnosti toho našeho věnovali pro jistotu celou jednu dekádu. Já si svého vyvoleného chtěla vzít, teprve až uzná, že lepší už to všem mým mouchám navzdory nikde jinde nebude. On se zase potřeboval ujistit, že vlivem času nadměrně nekynu, neblbnu a neplešatím. Během testovacího období jsme spolu nakoupili nemovitosti, zplodili dvě děti a já odrazila tři žádosti o ruku od jiných mužů. Na kolik jiných potenciálních manželek se mezitím dostal on, se nesvěřil.

A protože z rodinných příslušníků zatím vyprchala veškerá motivace a dlouho očekávané svatební oznámení v nich namísto dojetí vyvolalo zmatené pocity, zda jsme se neunáhlili, bylo v začátcích příprav těžké naladit se na tu správně hystericku svatební vlnu. Ale povedlo se. Kouzlo blížícího se sňatku v nás probudilo iluzi čerstvé zamilovanosti, v jejímž zápalu jsme dobrovolně secvičili choreografii na náš první novomanželský tanec. Bujaře jsme se rozloučili se svobodou a předstírali u toho, že i se dvěma dětmi jsme nějakou měli. Těsně před svatbou jsem si na doporučení kamarádek zašla v rámci honby za odpočatým vzhledem na opravdickou thajskou masáž. Se zablokovaným krkem a načtyřikrát zlomeným vazem jsem se od drobounké Asiatky přesunula pod ruce kosmetičky, kde jsem k právě utrženým modřinám vyfasovala ještě otok rtu po epilaci kníru. Poté, co jsem v noci před obřadem ochable rozvěsila sto lampionů, rozmístila tisíc svíček a odpověděla na milion “ploč??“ našeho syna, se společně s pocitem návratu z dovolené v ringu dostavila pochybnost, zda tu svatbu vůbec přežiju.

Přežila, prožila a hlavně užila. A i když bych předtím přísahala, že se touhle formalitou po tolika letech dojmout nenechám, šlehačkově přiznávám, že to byl jeden z našich nejkrásnějších dnů. Vybrala jsem si dobře? Když jsem se blížila k oltáři za jeho zády, brečel. Otázkou je, zda štěstím nebo strachy.

 

Pro OnaDnes

Autor: Šárka Razýmová | čtvrtek 26.9.2019 10:07 | karma článku: 28,77 | přečteno: 1555x
  • Další články autora

Šárka Razýmová

Život na gumě

Taky máte za sebou dětství plné rodinných cyklovýletů strávených v závěsu na gumicuku za vašimi rodiči? Kdybych tenkrát tušila, co je to karma, možná bych svému funícímu otci do kopce tak nepřibržďovala.

7.2.2024 v 11:40 | Karma: 16,02 | Přečteno: 471x | Diskuse| Ostatní

Šárka Razýmová

Moc máma

Nedávno mi šéfová vyčetla, že jsem “moc máma“. Ten obrat mě zaskočil. Ale protože jsem pracovnice svědomitá a sebereflexe mi není cizí, postavila jsem se tomu čelem a hluboce se nad sebou zamyslela.

19.12.2023 v 10:32 | Karma: 37,20 | Přečteno: 5558x | Diskuse| Ostatní

Šárka Razýmová

Doba ohluchlá

Taky vám život přijde čím dál tím hlasitější? Umlčujeme pochybnosti o sobě samých, planeta volá o pomoc, ozývají se stárnoucí klouby a celé davy si na telefonu zamilovaly funkci hlasitého odposlechu. Z toho aby jeden ohluchl.

20.9.2023 v 11:26 | Karma: 30,62 | Přečteno: 3241x | Diskuse| Ostatní

Šárka Razýmová

Ňaderná zbraň

Jsou lékařské obory, kde jsou si pacient a lékař prakticky rovni. Třeba psychiatrie, kde oba ví, že mají pravdu. Mnohem víc je ale těch, v nichž se pacient chytá do poněkud nekomfortních diskriminačních pastí.

21.3.2023 v 12:41 | Karma: 40,11 | Přečteno: 10815x | Diskuse| Ostatní

Šárka Razýmová

Báječní hostitelé a ti druzí

Jsou tu Vánoce. Za okny se rozsvěcují stromečky, ve školkách a školách se sborově chystají do Betléma, ulice září tisíci světýlek a z obrazovek útočí Popelka na dvanáct způsobů.

23.12.2022 v 11:07 | Karma: 21,81 | Přečteno: 567x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Pád zhýralého náměstka otřásl Moskvou. Pod Šojguem se houpe židle

25. dubna 2024

Premium Ruskou politickou scénu rozvířil největší korupční skandál od začátku války. Zatčení náměstka...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  19:40

Nejvyšší soud USA se poprvé zabývá otázkou, zda mají bývalí prezidenti absolutní imunitu vůči...

Trvalo to měsíc. Baltimore otevřel kanál pro lodě uvězněné po zřícení mostu

25. dubna 2024  19:34

Měsíc po zřícení přístavního mostu proplula nově otevřeným plavebním kanálem v Baltimoru první loď....

Chcete peníze? Máme otázky! Jourová jménem Bruselu griluje Ficovu vládu

25. dubna 2024  19:25

Nikdo si nepřeje, aby Slovensko přišlo o peníze z evropských fondů, řekla ve čtvrtek...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 126
  • Celková karma 16,02
  • Průměrná čtenost 3523x
Srdcem horalka, tělem lyžařka, duší jogínka. Po životní etapě akrobatických karambolů mezi boulemi zakončené slušivým oceněním Kamikadze roku nyní usiluji o titul Matka století.